от Стив Пруит

През 1992 някои приятели и аз посетихме една конференция на регионалния Институт за лидери на хваление в Атланта, Джорджия. През първата вечер на конференцията лидерът на хваление и автор на песни Стив Фрай сподели един разговор, който  е станал между него и Бог. Не мога да си спомня всеки детайл, но същността на разговора повлия на моето виждане за поклонението.

Стив сподели, че е казал на Бог, че колкото и да Го обича, вярва, че ще се отегчи да прави това, което правят четирите живи същества в небето, които постоянно викат: „Свят, свят, свят е Господ Бог Всемогъщи, Който бе, Който е и Който идва“. Той се чудел как тези същества могат да правят това и никога да не се изморяват. Господ му казал, че докато тези създания Му се покланят, Той толкова се вълнува, че трябва да им открива още малко повече от себе си. Когато Той го прави, създанията толкова се развълнуват, че започват своето поклонение отново.

В своята книга Покланяйте се, както учеше Исус, Джъдсън Корнуол споделя, че след години на проповядване и демонстриране на хваление и поклонение в своята църква събранието е достигнало връхна точка в своето изразяване на поклонение. За една година той спрял да проповядва за хваление и поклонение и започнал да проповядва за Бог. Той пише: „Когато видим Бог високо и издигнат, нашият отклик също се вдига по-високо и по-високо, защото поклонението винаги е отклик на откровение. Пресните откровения произвеждат пресни отклици на поклонение, а по-висшите откровения носят по-високи отклици“.

Поклонението става наш очевиден отклик, когато получим истинско откровение за Създателя. Без откровение за Бог не е възможно да Му се покланяме. И още, когато някой човек има истинско откровение за Божията природа, не е възможно да не Му се поклони. Има толкова много неща, свързани с Бог, които Той е готов да разкрие, и с всяко ново откровение идва нов отклик на поклонение.

Ние получаваме свежо откровение за Бог, когато прекарваме време с Него и в изучаване на Библията. Едно изучаване живота на Исус разкрива купища прозрения за природата и характера на Татко Бог. Исус беше Бог в плът, изразеният образ на Самия Бог. Времената на молитва и поклонение са необходими в нашето търсене да знаем повече за Бог. Докато прекарваме време в Неговото присъствие, нашето знание за Него се увеличава, а също и нивото ни на интимност. Това много наподобява на един брак, когато съпругът и съпругата научават повече един за друг, живеейки заедно през годините.

Небесните множества, както е записано в Откровението за Исус Христос, са в присъствието на Бог и на Агнето. Техният единствен отклик е поклонение, когато Той им се разкрива. Когато Бог ни се разкрива, нашият отклик на поклонение ще прилича на поклонението в небето.

 

Превод: Емил Енчев
Редакция: Севдалина и Христо Христови